Vznešení elfové



Elfové jsou dobří farmáři, dřevorubci a kouzelníci, ale velmi špatní horníci. Jejich největší výhodou jsou rychlé jednotky, bonus ke Školám a speciální stavba Síně věštců. Armády vznešených elfů mají nevětší úspěchy v bojích proti nekromantům a temným elfům.


  • Hvozd: magická energie +20, úrodnost půdy +10 a naleziště nerostů -10.
  • Nížiny: úrodnost půdy +20, magická energie +10 a naleziště nerostů -20.
  • Bažiny: magická energie +30, úrodnost půdy +0 a naleziště nerostů -20.

Elfí výhody a nevýhody

  • Elfí jednotky jsou podprůměrné (kvalita jednotek 48), ale rychlost mají nejvyšší ze všech ras (průměr jejich jednotek je 75{ryc).
  • Vznešení elfové mají postih -5% ke zlodějským akcím. Ale pomocí vylepšení (viz níže) země se mohou stát velmi dobrými špehy.
  • Mají k dispozici speciální bojové kouzlo Issaeina zbroj.
  • Léčitelství - 12% mrtvých jednotek je po boji zachráněno. I jednotky s regenerací jsou takto (navíc) oživeny.
  • Vznešení elfové mohou mít v bariérách o jedno obranné kouzlo více.
  • K vyslání armády, zlodějů či magie je potřeba odehrát minimálně 10 tahů.

Elfí jednotky



Elfí kouzla

Svitky čarodějnické

Svitky kněžské

Svitky přivolávací

*) toto kouzlo mají pouze vznešení elfové

Legenda o elfech

Bohyně: Issae

Jako první na Světě procitli elfové. Alespoň ONI jsou o tom skálopevně přesvědčeni. Zbylé tři původní rasy si o tom myslí (a také s oblibou říkají) svoje, ale elfové si za tím stojí tak tvrdohlavě, že už se s nimi o tom (většinou) nikdo nehádá.

Podle staré elfí pověsti přišla Issae na návštěvu za svou sestrou Carallyn. Ta zrovna pracovala na obzvláště překrásném stromu, s kůrou třpytící se stříbřitou bělobou, s listy připomínajícími plátky zlata, obsypaný hojností ohnivých květů, u jehož kořenů sladce zpíval křišťálový pramen. Tu se ovšem zarazila, plně zaměstnána svou prací, že si ani nevšimla přicházející sestry. A pro sebe si pravila: "Stvořila jsem to nejkrásnější místo v celé své říši. Ale kdo ho ocení? Veverky a ptáčci, srny a vlci jsou vděční za mé plody, lučiny a úkryty, ale nemají žádné umělecké cítění. Chybí tu citlivá mysl a pochvalný hlas." Issae se jen usmála a odešla, nespatřena.

Jednou se Carallyn procházela po nejoblíbenějším lese, když vtom zaslechla tichý zpěv. Zpěv, který měl slova. Vydala se za ním a čím blíže mu byla, tím krásnější se jí zdál, plný radostného údivu. Došla až do srdce lesa, kde se vysoko vypínal její nejdokonalejší Strom, právě obsypaný záplavou toho nejsladšího ovoce. A tam, mezi silnými kořeny, zpívali neznámí tvorové. Byli štíhlí a krásní, se světlou pletí a lehkým krokem, dlouhých kadeří nejrůznějších odstínů podzimního listí a jejich oči zářily jako hvězdy, nebesky modré, mlžně šedé a v barvách travin a ořechů. Oděni byli v šatech z kůry tak jemné, až se kolem nich vlnila jako látka, zdobených pestrobarevnými peříčky a říčními perlami. Spanilé tváře pozvedali ke Stromu a velebili jeho krásu.

Carallyn byla zaskočená a šťastná zároveň. A v tu chvíli si všimla, že mezi těmi neznámými sedí na trůnu z kořenů samotná Issae, s věncem kvítí ve vlasech, nohy máčí ve vodě pramene a usmívá se na svou sestru. Carallyn si vzpomněla na svá slova, která tu před časem pronesla, a byla vděčná.
Tak přišli na svět elfové, z lásky a krásy, aby lásku a krásu hledali a velebili. Těm se říkalo Lesní, neboť byli bezstarostnými dětmi lesa. Později někteří elfové poznali jemnost hedvábí, sílu oceli a nezdolnost kamene, a z těch se stali Vysocí elfové, vzdělaní a zruční. Měli havraní nebo stříbřité vlasy a vážný, pronikavý pohled. Časem přibyly další rody, avšak nejsmutnějšími jsou ti, kteří sešli z cesty, opustili rodné hvozdy a zanevřeli na svou minulost – jde samozřejmě o Temné elfy, o kterých se dále v textu píše více.